BALKBRUG: 112-jaar oude Stoom-Fluit + criminele Kleine Levert!

 

BALKBRUG: 112-jaar oude Stoom-Fluit + criminele Kleine Levert!

In het tweede deel van deze video een bijzonder opname van IJle Bruins samen met zoon Bouwe. Dit, zowel qua tekst als muziek, eigen gemaakt liedje van die criminele Kleine Levert en centraal DE FLUIT van de Melkfabriek besluit deze video. De opname is in 2013 gemaakt in de kerk van Oud-Avereest. Ter gelegenheid waarvan dit optreden is is ons onbekend.

De Fluit van Melk- of zuivelfabriek Balkbrug
De stoomfluit van Balkbrug bleek de afgelopen week buiten werking vanwege onderhoud en werd door velen node gemist. Nu werkt hij weer na een paar dagen ‘roggelen’, vanwege te lage stoomdruk, vitaal en luid.
Driemaal daags klinkt over het dorp en in de wijde omtrek het hese geluid van de stoomfluit. Pure nostalgie en tegelijk voor Balkbrug van levensbelang.

Het is dit jaar alweer 112 jaar (1908) geleden dat de Coöperatieve Zuivelfabriek Balkbrug werd opgericht. Drie maal daags bediende de machinist de stoomfluit om de boeren te waarschuwen dat de melkrijder in aantocht was.
Al halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw was dat signaal niet meer nodig. Maar Balkbrug is zo gehecht aan de fluit dat die tot op de dag van vandaag klinkt.
Pogingen van een enkele nieuwkomer met nachtdienst om de ‘klok’ van Balkbrug het zwijgen op te leggen, werden niet in dank aanvaard.
In de jaren tachtig werd de oude, kapotte fluit zelfs nog door een nieuwe stoomfluit vervangen.

Werd er honderd jaar geleden vooral boter gemaakt, nu staat op dezelfde plek een moderne kaasgigant. In de fabriek wordt bij het pasteuriseren van de melk stoom van de naastgelegen Biocentrale van Brouwer gebruik gemaakt
De stoomfluit kan daardoor het ritme van het dorp blijven bepalen. Bij de eerste fluit naar school, de tweede is eten en de derde betekent thuiskomen.

* Te zien op televisie via www.wijZijn.tv en via Internet op alle apparaten op: https://youtu.be/4q7ySTYiYVY of via Instagram.