Ontstaan

In de loop van 2013 werd het leggen van de glasvezelkabel in Dedemsvaart afgerond. Daarbij kwam het de oprichters van Stichting wijZijn.tv ter ore dat het technisch mogelijk was om een lokaal kanaal te openen voor Video-on Demand op dit glasvezelnetwerk.

Er werd contact gezocht met de toenmalige exploitant van deze moderne kabel wat tenslotte leidde tot een toewijzing aan wijZijn.tv van alle postcodegebieden binnen de gemeenten Ommen en Hardenberg, in tweede termijn ook binnen de gemeente Dalfsen en in 2018 de gemeente Twenterand. Eveneens kwam in 2017 het verzoek uit de gemeente Coevorden of er mogelijkheden waren. Niet via glasvezel maar verder wel via alle mediakanalen van wijZijn.tv is Coevorden inmiddels ruimschoots vertegenwoordigd.

Na oprichting van de Stichting wijZijn.tv werd er naarstig gezocht naar filmers in de regio die interesse hadden in het leveren van hun beeldmateriaal aan wijZijn.tv. Het ’mes sneed aan twee kanten; de filmers bereikten nu in HD via televisie kijkers in de eigen regio en wijZijn.tv kon kijkers naast haar eigen producties, lokaal materiaal aanbieden.

Het verkregen video-materiaal werd bewerkt, voorzien van onze leader en logo en ter verantwoording een titelrol waar alle noodzakelijke informatie in werd vermeld. Zo ontstond binnen ’no time’ een actieve ’zender’ voor lokaal video-materiaal.

Zoals ook uit onze begroting blijkt moeten wij subsidie ontberen, wat zeker beperkend werkt, maar de informatievoorziening niet in de weg staat.

Wensen

wijZijn.tv heeft een leuke enthousiaste club van vrijwilligers die van veel markten thuis zijn. Echter moeten wij het doen met de apparatuur die onze vrijwilligers zelf bezitten.

Een wens voor ’plopkappen’, draadloze microfoons voor op de camera’s, een goede (tweede hands) camera, betere software, verplichtingen aan het Commissariaat voor de Media en de Reclame Code Commissie, alles trekt zijn wissel op de mogelijkheden.

Inmiddels heeft wijZijn.tv de bereikbaarheid enorm verbeterd via Internet voor smartphones, tablet’s en smart-televisie. Daarmee wordt de beperking opgeheven die er nog was ten opzichte van de Ziggo-kabel. wijZijn sinds 1 april 2016 volledig bereikbaar via welke media dan ook!

Tenslotte, door deze bereikbaarheid via Internet, is een extra (kostbare) wens voor ooit een eigen app voor smart-TV’s, Smartphones en Tablet’s.

Wij hopen hier de komende jaren een oplossing voor te vinden samen met sponsoren en/of via de gemeenten.

wijZijn~NOOS

2018 – omroep NOOS

wijZijn.tv en de lokale omroep NOOS van de gemeente Hardenberg hebben gezamenlijk afgesproken met ingang van 2018 deels samen te gaan werken. Deze samenwerking is inmiddels merkbaar doordat wijZijn.tv dagelijks een selectie van haar video plaats in de kabelkrant van deze omroep. Op termijn zal dit nog gaan toenemen tot en met mogelijk live-uitzendingen via de gezamenlijke televisiekanalen en sociale media. Daarmee is wijZijn.tv deels zowel via glasvezel alsook het ZIGGO-kanaal bereikbaar.

wijZijn.tv in getallen

Na de start van ons Video-On-Demand (VoD) kanaal op 1 april 2014 werden tot en met 1 april 2016, 475 video’s geplaatst. Dit aantal gevarieerd beeldmateriaal  uit de eigen regio staat voor ruim 200 uur kijkplezier op televisie en/of computer.

Wij zijn in 2014 gestart in de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de loop van 2015 werd de gemeente Dalfsen toegevoegd en begin 2018 de gemeenten Twenterand en Coevorden. Momenteel bedient wijZijn.tv. via glasvezel ongeveer 35.000 kijkers in de regio. In het totaal via alle media (en wereldwijd) is dat inmiddels (7/2019) ruim het 6-voudige van dit getal.

Dit aantal zal nog toe nemen met de uitbreiding van het glasvezelnetwerk in de buitengebieden van deze drie gemeenten. In de beschikbare kernen bestaat de concurrentie uit het Ziggo-kanaal waar wij inmiddels dankzij omroep NOOS toegang tot kregen. Gezien de kwaliteit van deze techniek lijkt het ons slechts een kwestie van tijd voordat meer kijkers, zo niet iedereen, overstapt op glasvezel: wijZijn er in elk geval klaar voor!

In het buitengebied komt Ziggo in elk geval niet. Daar wordt alleen het glasvezelnetwerk verder uitgerold. Glasvezel staat voor snel Internet en geeft u zo de mogelijkheid om video van wijZijn.tv overal zonder onderbrekingen te ontvangen.

In ons korte bestaan hebben wij al enkele bijzondere projecten gerealiseerd.

* Ondermeer het voor ons technische hoogstandje van Het Passie-verhaal in Dedemsvaart 2015. Opgenomen met 7 camera’s en een drone. Het geheel werd zo positief ontvangen dat wijZijn.tv voor de organiserende Stichting Delen & Doen deze productie op DvD uitgebracht.

* Zeker niet onvermeld mag blijven de documentaire ”Verbonden in Verbijstering” over de ontvoering in Nigeria van onze plaatsgenoten Marianne Vos en Erhard Leffers. Nog steeds voor hen een traumatische belevenis waar zij tot op de dag van vandaag de nare gevolgen van moeten dragen. De VPRO vond de documentaire te lang, terwijl deze evenmin in te korten is zonder de essentie geweld aan te doen, zodat deze door hen vanwege beperkte zendtijd niet uitgezonden kon worden.

Historisch-wijZijn-scheef

* Ook een erg mooie productie werd het:

Avereester Historisch Spektakel: Onrust in het Veen 1888.

Dit keer slechts met één camera en een drone. Dankzij het enkele keren opvoeren van de diverse tableaus is het alsof alles met meerdere camera’s opgenomen werd.

Waar creatief en klein toch groot in kan zijn!